Komoot : review van een app

Door Arator op zondag 13 mei 2018 20:52 - Reacties (11)
Categorie: -, Views: 4.696

Aanleiding
Onlangs kon je het ultieme vakantiegadget voorstellen aan Tweakers.net. Ik gaf toen het appje Komoot door, een wandel- en fietsapp. Vele tweakers willen blijkbaar op vakantie wel eens iets anders doen dan naar een schermpje staren, en vroegen ook om een review van deze app.
Ik liep dus direct tegen het probleem aan dat er geen categorie is om apps te reviewen. Het voorstel om Komoot mee op te nemen in de pricewatch, want anders kan je geen review plaatsen, werd bijgevolg geweigerd. Ik kon wel begrip opbrengen voor het standpunt dat de redactie innam, doch legde ik ook mijn probleem voor. Na wat mailverkeer bleek een tweakblog het handigste middel te wezen om een review te kunnen posten op Tweakers.net.
Zullen we dit eens proberen. Achtergrondjes en pakkende titels met sierlijke letters is iets dat je bij iemand anders zal moeten vinden. Ik zal wel de nodige fotootjes en gebruikerservaring posten, en dat is toch waar het om draait :P

Even voorstellen
Komoot is in Duitsland gevestigd. Ze brengen een app voor Android en iOS op de markt, om je weg buiten te kunnen vinden. Deze app kan je gebruiken bij wandelen, fietsen, bergbeklimmen, ...
Door samenwerkingen met andere bedrijven kan je de routes, aangemaakt met Komoot, exporteren naar bijvoorbeeld je fietsgps of smartwatch.
Op dit moment zijn er samenwerkingen met Garmin, Samsung, Apple, Cobi en Wahoo. Verder wordt er ook samengewerkt met verschillende toeristische diensten, vooral gesitueerd in het Zuid-Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en het Noord-Italië.Kosten
De app op zich is gratis. Je betaalt eenmalig een bedrag voor toegang tot bepaalde maps.
Deze maps zijn verdeeld per regio, voor België komt het ongeveer overeen met een provincie. Voor Nederland zit de indeling voor mij onlogischer in elkaar. De eerste, vrij te kiezen, regio krijg je gratis bij registratie.
Voor elke bijkomende regio betaal je, volgens de prijzen op hun website, €3,99. Voor een bundel van regio's betaal je €8,99. Spijtig genoeg kan je wel niet je eigen bundel van regio's samenstellen. Of voor €29,99 heb je dan ganse wereld met alle regio's ontsloten.
Als je dus enkel maar onder je eigen kerktoren fiets, kan je deze app gratis gebruiken. Ga je daarenboven ook altijd naar dezelfde streek op vakantie, heb je waarschijnlijk met 1 bijkomende regio genoeg.
Woon je op een grensgebied van je regio, kan het misschien aangewezen zijn om een bundel te nemen.
Ga je echter zoals ik, wandelen in eigen streek, of Ardennen, en ga je naar meer landen op reis, dan wordt het unlocken van regio per regio wel wat duur, en kan je beter voor de ganse wereld gaan.
Ook is het mogelijk dat je vouchers krijgt in de reeds vernoemde toeristische diensten. Dus als de Alpen jouw vakantiestek zijn, misschien eerst eens kijken of je geen regio's kan unlocken via de toeristische diensten ter plaatse.

Hierbij wat screenshots. Als voorbeeld gaf ik Amsterdam in, en kreeg ik regio Noord-Holland. In de regiobundel, werd dit dan Holland en Utrecht.

komoot regiokomoot regio bundel

Waarom gebruik ik Komoot
Tijdens mijn vakantie's ga ik regelmatig wandelen, vergezeld van een fototoestel. Ik vind het dan wel net gemakkelijk om mijn toer te tracken, zodat ik kan terugvinden waar ik mijn foto's genomen heb (een gpstracker voor het fototoestel heb ik niet tot mijner beschikking). Vroeger gebruikte ik ik Google My Tracks, totdat Google de ondersteuning hiervoor stopzette. Ik ben toen gaan kijken welke apps er op de markt zijn, en kwam zo bij Komoot uit, en die heb ik dus vorig jaar, en dit voorjaar aan het testen geweest.

Kan je dan alleen je wandeling tracken?
Oorspronkelijk heb ik het hiervoor gehaald, totdat ik de mogelijkheden van Komoot leerde kennen.
Eigenlijk dient Komoot om een route uit te stippelen op voorhand. Dat kan via hun site, of zoals ik het steeds gedaan heb, via de app. Of je kan een route gebruiken die iemand heeft gemaakt en openbaar heeft gezet. Maar gewoon op "de wilde boef" gaan stappen en tracken is ook mogelijk.

Hoe te beginnen
Belangrijk : zolang je in de app routes maakt en zoekt, dien je verbonden te zijn met internet.
Als je de app opent, krijg je een openingspagina met bovenaan een werkbalk met icoontjes.
Het sterretjes
Hier kan je zoeken naar voorgestelde wandelingen, fietstochten, ...
Je kiest hier de activiteit die je wil gaan doen. Op een volgend scherm kan je dan aangeven in welke streek je activiteit dient door te gaan, je kan ook je zoekgebied groter of kleiner maken, hoe lang je activiteit mag duren, hoe moeilijk ze mag wezen, en of het startpunt bereikbaar moet zijn met openbaar vervoer. Een tip, het is even proberen met de grootte van je zoekgebied. Maak het zeker niet klein, want dan wordt het wel heel moeilijk om iets te vinden.
Als alles naar je wens is ingevuld, krijg je een lijst met voorgestelde tochten.

komoot openingkomoot zoeken

Het verkeersbordje
Persoonlijk mijn meest gebruikte icoontje. Hier kan je zelf tochten programmeren.
Ook hier kies allereerst je activiteit. Vervolgens kan je kiezen of je een "one way" of een "roundtrip" doet. Bij "one way" kies je een begin- en eindpunt, en naargelang je activiteit, zal de app een route uitstippelen. Eventueel kan je dan nog tussenpunten opgeven. Het ingeven van punten kan gewoon op adres, of door aan te duiden op een kaartje.
Bij "roundtrip" kies je je startplaats en geef je eigenlijk constant tussenpunten op. De app maakt een route tussen elk punt, maar eventueel kan je de route aanpassen door er een punt tussen te plaatsen. Ook hier weer op adres of op kaart. En dan laatste is vooral gemakkelijk bij wandelingen door bossen.
Als de app een route heeft berekend, krijg je een samenvatting van je route. Hierbij krijg je de geschatte duur, afstand, moeilijkheidsgraad, een hoogteprofieldoorsnede (denk aan de ritdoorsnede op televisie bij de Ronde van Frankrijk), de type wegen, en de ondergrond.
En dan kan je natuurlijk je route direct aanvatten of je route opslagen.
Als je kiest om de route op te slaan, wordt die bewaard op je profiel en kan je deze later steeds terug openen. Op dit moment heb je trouwens nog steeds een internetverbinding nodig. Je moet via je profiel (het ventje op de werkbalk) je route openen, en aangeven dat deze in offline modus moet. Vanaf dat moment kan je je route offline aanvatten.

komoot activiteiten plannenkomoot one waykomoot roundtripkomoot samenvatting

Het ventje
Ik spring even wat verder op de werkbalk, omdat het hierboven al even vermeld is geweest. Het ventje is de knop naar je profiel. Voor de cijferfetisji heb je hier de statistieken.Verder kan je hier vrienden toevoegen, en krijg je activiteiten voorgesteld aan de hand van je opgeslagen activiteiten. Maar belangrijker is dat je hier de opgeslagen routes als tevens de routes die je al gedaan hebt, kan terugvinden. De opgeslagen routes kan hier in offline modus zetten. En je kan je route delen met vrienden die eveneens Komoot gebruiken en je zullen vergezellen tijdens je activiteit. Eventueel kan je via hier ook routes importeren van andere GPS-apparaten. Ik heb dit echter zelf nog niet getest
Is je activiteit ten einde, verhuist je route van opgeslagen route naar "reeds gedane route". Hier krijg je dan per route de exacte tijd benodigd, welke weg gevolgd, en eventuele foto's die je onderweg hebt genomen. Ook kan je hier je route openbaar maken. Of een filmpje laten samenstellen met een kaartje en eventueel getrokken foto's.

komoot je profielroutes importerenoffline modus selecteren

Het wereldbolletje
Hier kan je zien welke regio's je unlocked hebt. Heb je hier een lijstje met regio's die je in offline modus kan gebruiken, met eventuele updates. Onderaan de locatie waar je de vouchers van toeristische diensten en andere sponsors kan inwisselen.

regio unlocked offlinekomoot voucher

Het recordknopje
Dit spreekt voor zich natuurlijk, hier kan je niet geplande wandelingen opnemen. Heb je de regio offline staan, of heb je een internetverbinding, dan krijg je een kaartje te zien. Anders heb je enkel de nodige trackinggevens zoals afstand, snelheid,...
Wanneer je stopt met opnemen, en de app een internetverbinding detecteert, zal je opname mooi op een kaartje worden weergegeven, samen met de statistieken. Net zoals bij een geplande route.

Mijn gebruikservaring
Zo simpel als de app in het begin lijkt, zo diepgaand is hij met allerhande handige opties. Op zich heeft de app geen al te moeilijke leercurve, doch zitten er vele opties verborgen die ik pas dit voorjaar ten volle benut heb. En dan gebruik ik deze app alleen maar voor te wandelen, en op m'n smartphone.
Een optie die ik stomweg vorig jaar los over heb gekeken is om vanuit de app foto's te nemen. De kwaliteit van je foto's hangen dan natuurlijk af van je smartphone, en tevens kan je niet alle filters gebruiken die normaal reeds voorhanden zijn vanuit je standaard foto-app.
Toch gaf het mij een meerwaarde om ook foto's te nemen vanuit de app. Allereerst worden de foto's mooi getagged op een kaartje ( en waarom had ik een dergelijke app nodig? :P ). Naderhand kan je tevens alle foto's toevoegen aan de samenvatting van je tocht, en kan je aangeven of het een typisch landschap is voor je tocht of een gedeelte van een tocht, of dat het eerder een plaatselijke snapshot is.
De app is gemaakt met een internetverbinding in het achterhoofd. Voor vele zaken dien je "connected" zijn. Op zich heb ik hier geen problemen mee, aangezien dit de voorbereidende fase of afrondende fase is. De route van je activiteit kan je offline opslagen, en het is toch het belangrijkste.
Het offline opslagen van je route heeft ook als voordeel dat je je dataverbinding kan uitzetten. Ik raad trouwens aan om zo veel als mogelijk op je smartphone uit te zetten. Dit voorjaar heb ik een volledige batterij van een Samsung S7 Edge er door getrokken op een tochtje van 20 kilometer. Ik vermoed echter wel dat dit kwam omdat ik in een streek zat met weinig gsm-dekking en dat mijn smartphone daar veel vermogen aan verstookte. Een paar dagen eerder was ik een goede 30% batterij kwijt op een tocht van 13 kilometer. Ik had echter vorig jaar al geleerd dat ik een batterypack moet meenemen.

De app heb ik dit voorjaar gebruikt in Denemarken, de streek rond Ebeltoft. Hierbij een linkje naar een route die ik zelf gepland heb, en dan gewandeld natuurlijk. https://www.komoot.com/tour/29899504

komoot foto'svoorbeeldfoto genomen uit de app

Samenvatting
  • + handige app met simpele lay-out
  • + voor allerlei activiteiten te gebruiken
  • + ondertussen een reeks apparaten die er mee kunnen samenwerken
  • + meer en meer toeristische diensten beginnen deze app te gebruiken om eigen routes te promoten
  • - connected/cloudbased type programma.
  • - durft batterijen te vreten
  • - je kan geen eigen regiobundel samenstellen
  • - app lijkt me nog te weinig gekend in België en Nederland om veel routes te vinden van andere gebruikers
  • +/- naargelang je gebruik kan het een goedkope of dure app worden

Reacties


Door Tweakers user Kiswum, zondag 13 mei 2018 21:41

Op zich een goede review, maar ik zou wel de referral link verwijderen.

Edit: code weggehaald

[Reactie gewijzigd op zondag 13 mei 2018 21:48]


Door Tweakers user Arator, zondag 13 mei 2018 21:45

Kiswum schreef op zondag 13 mei 2018 @ 21:41:
Op zich een goede review, maar ik zou wel de referral link verwijderen:
aangepast :P

[Reactie gewijzigd op zondag 13 mei 2018 22:13]


Door Tweakers user Kiswum, zondag 13 mei 2018 21:48

Top! Voor de zekerheid heb ik hem ook uit mijn reactie weggehaald voordat er problemen mee komen :D

Door Tweakers user Ramon 73, maandag 14 mei 2018 08:50

Mooie review +1
Wel een stijlfoutje: "Spijtig genoeg kan je wel niet je eigen bundel van regio's samenstellen." wel niet, is het nou wel óf niet? Ik neem aan niet, maar het staat er wat krom. In spreektaal wordt dit weliswaar zo gebezigd, maar geschreven tekst wordt ietwat verwarrend.

Over het product: Ik gebruik al jaren Garmin met Basecamp om routes uit te zetten. Kaarten via openstreetmap (gratis) en ik doneer af en toe aan gpsies.com waar ik alle mogelijke routes kan ophalen. Ik denk dat dit product weinig tot niets toevoegt voor de geoefende Garminist die alle con's van gps kent.
Belangrijkste minpunten voor mij:
- Redelijk duur
- Internetverbinding noodzakelijk....die ís er vaak niet in de bergen
- Draait op smartphone. Ik heb geen trek in snel leeglopende accu's in een kostbaar toestel. Garmin is behoorlijk waterbestendig en kost de helft van een smartphone. Accu gaat ruim 1 dag mee en kun je met 2-3 penlites vervangen die je als backup in je rugzak hebt.

Door Tweakers user sypie, maandag 14 mei 2018 09:29

Vele tweakers willen blijkbaar op vakantie wel eens iets anders doen dan naar een schermpje staren...
En waar kom je mee...? Een app en een hele stapel schermafbeeldingen. 8)7

Door Tweakers user Arator, maandag 14 mei 2018 10:55

sypie schreef op maandag 14 mei 2018 @ 09:29:
[...]
En waar kom je mee...? Een app en een hele stapel schermafbeeldingen. 8)7
Ok, je hebt een schermpje mee. Maar je moet er niet steeds op staan kijken. Met text-to-speech worden de instructies mooi voorgelezen, vooral de Nederlandstalige vond ik wel lachen.
Ik weet niet hoe goed jouw kaart-en-kompas-skills zijn, maar de mijne zijn niet echt ontwikkeld. In de bossen rond mijn woonplaats kan ik goed mijn plan trekken, maar dat heeft meer te maken omdat ik weet welke wegen er overal lopen.
Maar dit voorjaar heb ik aan het rondhossen geweest in een natuurpark van 180km², en vind ik het wel zo handig om een route te volgen die me veilig terug in de bewoonde wereld brengt.
Maar ik was actief buiten, in tegenstelling tot nu, en was eigenlijk de onderliggende gedachte van die zin in je quote.

[img=234,176,,,"Mols Bjerge"]https://tweakers.net/ext/f/zdN09AYj3siaSQo2CiyV9zot/medium.jpg[/img]

Door Tweakers user Arator, maandag 14 mei 2018 11:03

Ramon 73 schreef op maandag 14 mei 2018 @ 08:50:
Over het product: Ik gebruik al jaren Garmin met Basecamp om routes uit te zetten. Kaarten via openstreetmap (gratis) en ik doneer af en toe aan gpsies.com waar ik alle mogelijke routes kan ophalen. Ik denk dat dit product weinig tot niets toevoegt voor de geoefende Garminist die alle con's van gps kent.
Ik gebruik het zelf op mijn smartphone, en heb geen garmin of zo ter beschikking. Als je een dergelijk toestel hebt, lijkt het me dan ook dom een dergelijke app als dit aan te schaffen. Ik gaf in de review alleen maar aan dat het ook kan samenwerken.
Ik heb ook even de kaarten van openstreetmap bekeken, en die kan een-op-een vergelijken, ook de kleine wandelpaadjes. Als ik ooit overga naar een garmin of dergelijke, ga ik zeker die maps verder bekijken.

Door Tweakers user Hijdaar95, dinsdag 15 mei 2018 11:31

Wat Komoot als enige sport app echt goed doet, is navigatieinstructies op smartwatches (Android Wear) weergeven. Route starten via telefoon. Telefoon wegstoppen en alleen kijken op je horloge. Routes maken via hun wegsite gaat goed, ook kun je daar GPX bestanden inlezen en bewerken.
Ik heb al mijn routes op privé staan, omdat deze bij mij thuis beginnen. Strava heeft daar tenminste een privacy zone voor.
Internet hoeft niet aan te staan, je hebt offline gebieden/routes. Dat je je S7 er snel mee hebt leeggetrokken snap ik wel. Bij mij was die icm Strava (dus GPS) belachelijk snel leeg. 3uurtjes max. Mijn Redmi Note 4 houdt het 10uur vol met Komoot en Strava tegelijk.

Door Tweakers user Nakebod, dinsdag 15 mei 2018 12:33

Leuke review!

Zoals vermeld in het vakantiegadget topic: Complete package wat normaal 29.99 kost, kan je waarschijnlijk na een weekje kopen met 10 euro korting, aka 19.99.
Ik kreeg na ongeveer een week een mail met die aanbieding.

Heb inmiddels wat routes voor Oostenrijk offline opgeslagen ter voorbereiding van de vakantie.
Duidelijke hoogtelijnen en bergpaden. Goede aanvulling voor de papieren detailkaarten.

Handig ook dat hij met WearOS samenwerkt, simpele duidelijke instructies tijdens wandelingen, zonder constant op je telefoon te hoeven kijken.

Door Tweakers user T-!-M, dinsdag 15 mei 2018 13:14

Op basis van jouw aanbeveling geïnstalleerd en flink gebruikt de afgelopen dagen op vakantie. Binnen enkele dagen (of na enkele hikes) kreeg ik een 'welcome offer' voor The World van 19,99, daarmee komt hij toch weer op jouw oorspronkelijke prijs.
[ah ik zie dat ik niet de enige ben die dit geconstateerd heeft]

Ik heb hem nu voor 5 hikes gebruikt, en hij bevalt goed. Het verbaasd me hoe hij bepaalde routes weet. Ik ben eergisteren een berg op gelopen, en de route was zo begroeid dat we het pad amper konden vinden en vaak verkeerd zijn gelopen. De helft van de tijd kreeg ik het idee dat ik random een berg aan het beklimmen was. Daarmee heb je direct mijn pro- en con van de app te pakken. Voor: hij wist ons weer richting het 'pad', voor zover die er was, terug te leiden, en ik heb de top gehaald!. Tegen: Als ik van te voren had geweten dat deze route zo slecht was had ik hem niet gelopen, terwijl ik deze week al 3 routes heb gelopen met hetzelfde wegtype en moeilijkheidsgraad. Het zou tof zijn als je routes kunt beoordelen. Ik heb nu de route gepubliceerd met een toelichting over de huidige staat van het pad.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 15 mei 2018 13:17]


Door Tweakers user bas-r, zondag 27 mei 2018 10:16

Op basis van het vakantie gadget topic een week of twee geleden geïnstalleerd om kaarten voor mijn Garmin Edge 520 te maken voor variatie in fietsrondjes.
Na hopeloos geklungel op mijn iPhone om de accounts met elkaar te laten praten (telkens uit- en inloggen), eindelijk de app kunnen gebruiken voor routes. Routes maken gaat vervolgens prima. Helaas is het me op geen enkele manier gelukt de routes daadwerkelijk op mijn Garmin te krijgen. Het syncen naar Garmin Connect is mij te complex gebleken.

Jammer, want het lijkt verder prima te werken!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.